Att lägga taket själv – bra att känna till

Att lägga taket själv istället för att anlita en professionell takläggare kan vara en stor utmaning. För den som ändå har kommit så långt att själva pannorna redan är ditlagda, är en stor del av jobbet redan gjort. Men vad gör man egentligen efter pannorna är lagda? Vad bör man tänka på och känna till? En takläggarfirma baserad i Stockholms län berättar några saker man bör tänka på:

Taknocken

Den del på taket där taksidorna möts, kallas för nocken. Nocken är en särskilt utsatt del av taket, och dess uppgift är bland annat att hindra vatten, snö och löv från att komma in i själva takkonstruktionen.

På samma gång ska taknocken också kunna släppa in luft under pannorna – detta för att ge god ventilation för att öka livslängden hos underlagstak och läkt. Här kan det vara läge att investera i produkter särskilt utvecklade för taknocken, så som specialpannor eller tätningsprodukter. Det här gör både arbetet blir lättare och roligare, samtidigt som takets täthet och livslängd maximeras.

Säkerhet

Det är du själv som ansvarar för att säkerheten är god för de som arbetar på taket. Ett tak måste nämligen vara rustat med säkerhetsutrustning. Tänk även på säkerheten för de som befinner sig nere på marken. Säkerhetsutrustning kan bland annat vara taksteg, gångbryggor, stegsäkringar, livlinefästen, snörasskydd och plattformar.

Speciallösningar

För dig som ska utföra speciallösningar, skriver den här stockholmsfirman att en del speciella verktyg kan krävas för att utföra dessa lösningar på ett bra sätt. Om du till exempel har en vinkel på ditt tak, behöver du ett verktyg som kallas för vinkelränna. Förutom vinkelrännan behöver också pannorna snedskäras.

Vid den här processen är det oerhört viktigt att säkerställa att det blir helt tätt – Snö, regn, löv och kvistar har en närmast mystisk förmåga att lyckas leta sig in under takpannorna om de ges chansen. För det här syftet kan man till exempel köpa olika former av tätningsband, som även gör den allra marigaste vinkeln fullkomligt tät.

Ventilation och genomföringar är också något som kräver särskild omtanke. Vanligast är att man helt enkelt byter ut takpannorna vid genomföringarna när taket redan är lagt.

Eller…

så anlitar man en professionell takläggare. Genom att googla på till exempel ”takläggare Stockholm”, hittar man ett brett utbud av firmor att välja mellan. För dig som bor i en storstad finns också fördelar gällande priset – i till exempel Stockholm, där konkurrensen är väldigt hård, kan man dra nytta av det stora utbudet genom att ställa takläggarfirmornas offerter mot varandra.

2 May 2016

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!